KOSTHOLD – SVANGERSKAPSDIABETES OG MINE VALG

Mine valg – min historie ♥

Processed with VSCO with a5 preset

Hvorfor velger du å leve en sunn livsstil? Det er så mange ulike grunner til hvorfor folk velger sunt, noen har slitt med overvekt, andre må kanskje spise sunt mens noen velger det på grunn av sin aktive livsstil. Årsakene er mange og alle har sin historie og sin grunn til hvorfor de lever som de gjør. 

Rundt 17års alder begynte jeg sakte men sikkert å legge på meg. Jeg var lite aktiv og jeg tenkte ikke særlig over hva jeg spiste. Med en slik livsstil sier det seg selv at jeg la på meg flere kilo. Det skulle ta noen år før jeg begynte å ta tak i egen helse og tenke over konsekvensene en usunn livsstil kunne ha. Jeg la om kostholdet og begynte å trene, men det som ofte skjer skjedde med meg og. Jeg ble besatt av mat, trening og det å telle kalorier. Kiloene raste fort av og jeg elsket å se virkningene min såkalte “nye livsstil” hadde på kroppen min. Problemet var at jeg kunne spise så sunt jeg bare ville og trene gjennom hele uka, men så fort lørdagen kom fikk jeg en stor trang til å spise alt jeg kom over. En stor frokost, boller, brus og godteri. Hver søndag kjente jeg på en skikkelig “sugarhangover”.  

Etterhvert ble jeg gravid og jeg fortsatte å trene og spise sunt. Jeg var så glad for at jeg var trent og kunne fortsette med det, for det å legge unødvendig mye på seg var ikke noe jeg ville. Ukene gikk og vi kjøpte vår første leilighet. Da vi nesten var flyttet inn begynte jeg å kjenne på at noe ikke stemte. Etter noen dager spontanaborterte jeg og etter den opplevelsen gikk det opp for meg hva som virkelig betød noe. Siden det ble det mindre intensiv trening og kostholdet mitt ble preget av en sunnere balanse. 

Da jeg ble gravid med Klara hadde jeg en travel hverdag. Jeg jobbet fulltid og hadde en liten på 1 1/2 år. Jeg var veldig opptatt av sunne matvaner og hadde en aktiv og sunn hverdag. Alt gikk etter boka og jeg følte meg bra og fornøyd med at både meg og lille i magen fikk det vi trengte. Da jeg kom i uke 32 fant jordmor sukker i urinen og jeg måtte ta en glukosebelastningstest og plutselig hadde jeg svangerskapsdiabetes. Meg? Som lever så sunt, som ikke er overvektig og som er ung og frisk. Min første reaksjon var preget av tårer og jeg var skikkelig fortvilet. Jeg hadde ikke lyst å gå på insulin og fikk beskjed om at hvis jeg var flink kunne jeg styre det med kostholdet. 

And so I did. Etter mye fortvilelse så jeg muligheten til å leve sunt og føle meg bra hver dag gjennom graviditeten. Jeg fikk superfin hud, magen fungerte optimalt og jeg så hvilke virkninger et godt, sunt og balansert kosthold gjennom HELE uka ville si. Etter noen prøver fikk jeg beskjed om at diabetes type1 i genene mine var årsaken til svangerskapsdiabetesen. At jeg mest sannsynligvis ville få dette etter graviditeten. Fy fader. Den beskjeden gjorde noe med meg. Jeg ble redd, fortvilet og lei meg. Etter graviditeten gikk jeg lenge å kjente etter symptomer på diabetes. Jeg brukte så mye energi på å kontrollere noe jeg absolutt ikke hadde kontroll over. 

Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke kunne bruke mer energi på dette. Man blir sliten og oppgitt og man går glipp av mye glede i hverdagen. Gleder og øyeblikk du aldri vil få igjen. Der og da bestemte jeg meg for å aldri la meg påvirke av hva noen sier til meg. Jeg kjenner min kropp og mitt sinn bedre enn noen andre og det er jeg som bestemmer. Når jeg skriver dette er jeg takknemlig for alt dette, takknemlig for at det har åpnet øyene mine og forbedret livet mitt og måten jeg lever det på. Jeg spiser helt fantastisk god og næringsrik mat og jeg holder meg borte fra raffinert sukker fordi at MIN kropp ikke har godt av det. Dette er valg jeg har tatt fordi jeg vil ta vare på kroppen min, ha masse energi og glød i hverdagen. Og nei jeg har ikke diabetes 😉 Jeg passer på å leve sunt og ha en aktiv livsstil, og vet du hva? Det er helt fantastisk og det er nettopp derfor jeg vil dele dette og kanskje hjelpe noen der ute med å ta sunne valg. 

Husk at alle har sine grunner til hvorfor de lever som de gjør. Kanskje den tanken kan hjelpe oss å respektere andres valg, vise forståelse for hva andre gjør. Ikke vet jeg, men det som jeg vet er at jeg har funnet min balanse og jeg håper at du har funnet din♥

Maria♥

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg